Перемога неминуча! Настане мир. Все буде Україна!  

Пригоди на обкладинці

Моя Батьківщина

Бесіда за сюжетною картиною на обкладинці
(повна версія)

Вітаю вас, читачі журналу “Джміль”! Радий новій зустрічі з вами, юні українці! Де б ви не жили — у великих містах чи маленьких селах — кожен з вас любить свій дім, свою вулицю, свій край. З цими місцями пов’язані найкращі враження вашого дитинства: як ліпили з татом сніговиків узимку, як садили з мамою квіти навесні, як разом з братиком ласували влітку виш нями, а восени гасали по калюжах. Тут усе рідне, миле. Це місця вашого дитинства, ваша мала Батьківщина. А що ж там, далі? Куди веде ця дорога, куди плинуть води цієї річки? Туди, де ви ще не бували, на простори нашої Батьківщини.

Погляньмо на карту України з висоти пташиного польоту: на ній позначені найбільші міста та визначні місця України. У кожного з них своє неповторне обличчя, своя цікава історія.

Заувага для дорослих

Розгляньте разом з дітьми карту, знайдіть ваше рідне місто чи область, місця, які діти відвідували під час мандрівок, де живуть їхні родичі. Розкажіть малятам про ті об'єкти, які їх зацікавили, а вони нехай дізнаються про них більше вдома, розпитавши батьків, погортавши сторінки енциклопедій, путівників, ознайомившись з інформацією на сайтах.

СЛАВНЕ МИНУЛЕ

Наша держава має давню та славну історію. До наших днів збереглися замки і фортеці, пам’ятки, які можуть розповісти про минуле України.

► Разом з дорослими знайдіть на карті Ужгородський замок, замок Любарта у Луцьку, Кам’янець-Подільську фортецю, Сорочинський ярморок, давньогрецьке місто Херсонес у Криму, київські Золоті ворота, гармати Чернігова, Львівську ратушу, Запорозьку Січ. Попросіть дорослих показати фотографії цих визначних місць, розповісти про них.

ПРИРОДНІ СКАРБИ

Природа України — багата і розмаїта. Північ та захід вкривають густі ліси, а на сході та півдні розкинулися розлогі степи. Повноводі річки напоюють родючі ґрунти життєдайною вологою.

► Чому люди завжди намагалися селитися біля води? Чи є річка або озеро у вашому населеному пункті? Яка річка України найбільша? Знайдіть її на карті.

Два моря — Азовське та Чорне — морські ворота країни, сюди прибувають судна з різноманітними вантажами з різних куточків світу, це — чудові місця відпочинку українців та гостей із зарубіжжя.

Надра нашої землі багаті на корисні копалини: вугілля, нафту, газ тощо.

Здавна славляться по всьому світу родючі землі України. Ми вирощуємо пшеницю та кукурудзу, соняшник та цукрові буряки, баштанні культури, багато різних фруктів та овочів.

УКРАЇНЦІ ПРАЦЬОВИТІ Й ТАЛАНОВИТІ

Та головна цінність України — працьовитий, гостинний народ. Серед українців багато талановитих художників і скульпторів, письменників і спортсменів, архітекторів, науковців. Пригадайте своїх видатних земляків. З вдячністю вшануймо і людей праці, які зводять міста, трудяться на підприємствах, заводах і шахтах, вирощують рясні врожаї. Усі вони прославляють і збагачують нашу державу.

► Чим займаються люди, зображені на карті?

ВІРИМО У СВІТЛЕ МАЙБУТНЄ

Сьогодні нашу землю спіткало велике лихо — на сході країни точиться війна: гинуть люди, руйнуються міста, знищуються багатства краю, жителі змушені залишати свої оселі. Захоплений півострів Крим. Настали складні часи, громадяни країни гуртуються, щоб захистити свою Батьківщину. І ми віримо: невдовзі мир та добробут повернуться на наші землі, українці відновлять зруйноване, не дадуть злій силі здолати себе. Адже правда за нами.

Інтерактивна версія сюжетної картини в електронному додатку до журналу “Джміль” зробить вашу віртуальну подорож Україною цікавою, наочною, яскравою та живою, допоможе побачити минуле і сьогодення нашої країни — сім див України (Національний історико-архітектурний заповідник “Кам’янець”, Успенська Києво-Печерська лавра, Національний дендрологічний парк “Софіївка”, Софія Київська, Хотинська фортеця, Хортиця, Херсонес Таврійський), Ужгородський замок, замок Любарта в Луцьку, Сорочинський ярмарок, давньогрецьке місто Херсонес у Криму, київські Золоті ворота, гармати Чернігова, Львівську ратушу і ще багато-багато цікавого… Захопливої вам подорожі!

Завантажуйте електронний додаток
«Моя Батьківщина. Дидактична сюжетна картина»

Завантажити презентацію для дітей

Завантажуйте пазли
«Карта України»

Завантажити пазли для дітей

Розгорнути цікавий проект “Моя Україна” з дошкільнятами та учнями молодших класів допоможуть також електронні додатки:

До скарбнички методиста

Бесіда за картиною та ілюстративні матеріали до неї (див. е‑додаток) допоможе розгорнути проект з українознавства та громадянського виховання для дітей дошкільного віку та учнів молодших класів. Проектна діяльність допоможе формувати знання дітей про минуле і сьогодення України; ознайомлювати їх з історичними пам’ятками, природними ресурсами нашої країни, скарбами рідної землі, професіями, притаманними різним місцевостям, видатними земляками тощо; розвинути критичне мислення, зв’язне мовлення, увагу, пам’ять.




<< До змісту номера («Джміль» № 1 /2015)

Залиште адресу своєї електронної пошти, і ми повідомимо вас, коли на сайті з'являться нові публікації та електронні додатки для завантаження.

Email: