Перемога неминуча! Настане мир. Все буде Україна!  

Вернісаж

Два кольори зими

Бесіда за ілюстрацією з абетки Георгія Нарбута

До новорічного мішка розумниця Книжечка дуже хотіла покласти й абетку для малят, які вивчають літери, але не звичайну, а якусь особливу. Довго дівчинка міркувала, аж тут прийшов на допомогу Пензлик:

— Я маю таку дивовижну абетку! По-перше, їй уже майже 100 років. По-друге, ілюстрації в ній — справжні картини!

Ви такої ще не бачили? Тоді запрошуємо до Вернісажу.

Зимова сторінка

На сторінці абетки — і картина, і слова, й літери. Ви вже здогадалися, яку літеру вивчатимемо? Поміркуйте, чому художник прикрасив цю сторінку саме такою картиною. Зрозуміли? Чи прочитали слова-підказки? Які ще слова, що розпочинаються з літери З, можна назвати, розглядаючи цю ілюстрацію до абетки?

Розглянемо картину уважніше. Погляньте, як за допомогою лише двох кольорів художник передає красу зимової пори. Що він зображує білим, а що — чорним? На чорному тлі нічного неба сніг видається ще білішим, навіть осяйним! А все тому, що чорний і білий — це кольори-контрасти, тобто повні протилежності. Коли вони поряд, це помітно найкраще. Художники використовують прийом зустрічі контрастів, аби підкреслити особливість кожного кольору.

Дізнатися, як цікаво розповісти дітям про чудову абетку, побачити гру контрастів на картині, пояснити, що таке каліграфія, спробувати створити незвичайну абетку власноруч ви можете, завітавши до Вернісажу журналу “Джміль”.








<< До змісту номера («Джміль» № 4 /2013)

Залиште адресу своєї електронної пошти, і ми повідомимо вас, коли на сайті з'являться нові публікації та електронні додатки для завантаження.

Email: