Перемога неминуча! Настане мир. Все буде Україна!  

Мала сцена

У пошуках Синього птаха

Музична казка Тетяни Павлуненко

У переддень Нового року Джмелик, Пензлик, Книжечка і Нотка закінчували останні приготування до свята, пригадували, які цікаві подарунки вже поклали до чарівного мішка.

— Я такий радий, що ми зможемо потішити читачів справжнім новорічним дивом! — сказав друзям Джмелик.

— Це справді чудово! — підтримав Пензлик. — Шкода лише, що дива стаються тільки один раз на рік.

— А я знаю чарівне місто, де весь рік панує літо, а дива відбуваються щодня, — весело промовила Нотка. — Хочете туди завітати? Тоді гайда за мною, до музичної казки! Вона обов’язково зігріє нас у цей морозний день.

Задник сцени оформлений як центральний майдан казкового міста, посередині — великий годинник, біля якого зображене дерево з гілкою для Синього птаха. Перед задником висить чорна штора, якою можна його закривати.

Звучить весела музика. Сценою прогулюються парами персонажі різних казок (діти).
Уперед виходять Сажотрус (дорослий) та Цвіркун (дитина).

Сажотрус (дивиться на годинник). Зараз одинадцята, а отже, ще ціла година до казкового часу!

Цвіркун. А що таке казковий час?

Сажотрус. Уже багато-багато років щодня на цьому майдані опівдні б’є годинник, і цей звук закликає чарівного Синього птаха. Той прилітає, сідає он на ту гілку (показує) і розповідає найцікавіші казки, які потім розходяться по всьому світу.

Сажотрус виконує пісню “Казка по світу гуляє” (див. додаток).

Цвіркун. То ось чому всі сюди поспішають! Усім мешканцям Міста дитинства цікаво послухати нові казки!

Сажотрус. Саме так. Поки казковий час не настав, маю старанно попрацювати, а потім ще й добре відмитися від сажі, щоб нікого не забруднити.

Цвіркун. Еге ж, тебе всі знають, кожен хоче підійти до тебе, привітатися. Але я не розумію, чому з тобою не лише вітаються за руку, а й намагаються потримати за ґудзик.

Сажотрус. Люди кажуть, що ґудзик сажотруса дарує щастя. Та у нашому місті й без прикмет усі щасливі.

Цвіркун. Це правда! Що ж, ходімо працювати, щоб не запізнитися до початку нової казки!

Сажотрус та Цвіркун виходять. Музика звучить голосніше, казкові персонажі збираються біля годинника, який показує 11:55, виконують “Казковий танок” (див. додаток). Повертаються Цвіркун і Сажотрус, вітаються з усіма, персонажі торкаються ґудзика на костюмі Сажотруса, дякують йому.

Усі сідають на лавочки біля годинника, чекають. Забігають діти-“хвилинки”.

Хвилинки (по черзі)

Гей, ідіть усі до нас!
Настає казковий час!
Скінчиться танок хвилинок,
Голосно проб’є годинник,
Птах чарівний прилетить —
Казка зазвучить умить!

Хвилинки виконують свій танок (див. додаток). Сценою пробігає Чорний король (дорослий), на деякий час зупиняючись біля годинника спиною до глядачів. Чути звук пружини, яка рветься. Хвилинки завмирають у різних позах.

Казкові персонажі (по черзі, перелякано). Що сталося? Чому зупинилися хвилинки? Чому мовчить годинник? Хто це був?

Хочете дізнатися продовження пригод казкових персонажів — Цвіркуна, Сажотруса, Феї Часу, Чорного короля… про те, де живе Синій птах і як його знайти? Читайте повний текст сценарію, який можна розіграти на Малій сцені вашого дитячого садка чи початкової школи. На сторінках журналу “Джміль” ви також знайдете тексти пісень з нотами, опис таночків, на які є посилання у сценарії. Незабутніх вам вистав! Браво! Біс!








<< До змісту номера («Джміль» № 4 /2013)

Залиште адресу своєї електронної пошти, і ми повідомимо вас, коли на сайті з'являться нові публікації та електронні додатки для завантаження.

Email: